сряда, 10 януари 2018 г.

Френска селска торта с Любов

Френска селска торта
Незнайно защо всички рецепти за Френска селска торта започват така: „За рецептата са ви необходими 5 топки от тестото. Останалите 3 не се използват.“ Габровската ми душица страда от това. Ако и вие сте така – или използвайте и 8-те и си пригответе повече крем – е – парчето торта няма да е така фино... Другият вариант е да я направите в по-голяма тава, респективно да точите корите по-големи. Аз направих така и ми се получиха 6 кори.
Продукти за блатовете с диаметър 25 см:

1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г стопено, охладено масло
400 г брашно

Продукти за крема:

1 кг цедено кисело мляко (две кутии от по 500 г)
1/2 ч.ч. кристална захар
кората от един лимон
2 с.л. лимонов сок
70 мл сладкарска сметана
2 ванилии

1 буркан сладко от боровинки (400 г)
200 г орехи

ОСОБЕНОСТИ И СЪВЕТИ:

Важно е да печете корите по 3-4 минути, не повече, на 170 градуса, защото не бива да се препичат, ще се счупят. Целят се меки и крехки блатове.

При разточването корите ви няма да са особено равни и идеално кръгли. Изрежете ги после с помощта на ринга, за да ги направите кръгли и равни.

Запечете леко орехите, за да открехнете леко вратичката и да се покаже приятният им аромат.

Може да замените сладкото от боровинки с всяко друго. Няма да е същото, но изборът си е ваш. Може изобщо да не слагате сладко, увеличете малко крема в такъв случай.

Ако обичате по-сладки торти можете да приготвите тортата с крем от заквасена сметана и захар. Вариант също е да смесите квасена сметана и маскарпоне (2:1), но тогава намалете малко захарта.

ПРИГОТВЯНЕ:
Разбийте яйцето и захарта. След това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън около 25-30 минути, като непрекъснато разбърквате, докато добие карамелен цвят. Постигнали този ефект, отдръпнете от котлона и изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица (желателно дървена), докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 8 топки. Отделете 3 от тях настрана. Останалите 5 използвайте, за да направите блатове за тортата. Средно една топка да тежи около 110 г. Ако са по-малки добавете малко тесто от резервните три топки.

Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Може да взимате тестото в ръце и да го изтегляте леко настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете го отново на плота и до разточете до желания диаметър.

Прехвърлете в по-голяма тава, покрита с хартия за печене и печете 3-4 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 5 блата, НО през цялото време, докато точите – следете печенето! Всеки изпечен блат оставяйте отделно, за да се охлади добре. После може да пристъпите към изрязването - сложете върху един блат ринга, фиксиран на 25 см, натиснете леко и изрежете точен кръг. Помогнете си с нож, ако е необходимо. Ако нямате ринг, използвайте лека тава – обърнете я върху блата и изрежете с нож около нея.


Още ли се питате защо в заглавието пише "с Любов"? Ами, за да е различно. Как иначе ще отворите рецептата, която иначе съм приготвила с Любов..., но вие не знаете...

Френска селска торта

По същия начин изрежете и останалите блатове, така че да получите идеално равни блатове за кръгла торта.

За да приготвите крема разбийте цеденото кисело мляко със захарта. Добавете лимоновата кора и сок. Разбийте сладкарската сметана в отделна купа на пяна и внимателно я разбъркайте в крема, с помощта на шпатула. Добавете ванилия.
Прегледайте орехите да нямат черупки. Подредете ги в тава и ги запечете за 5 минути на 200 градуса, като разбърквате с лъжица или направете това в тиган с незалепващо покритие. Това ще подсили аромата им. Охладете ги и ги смелете в блендер или ги счукайте.

Сглобяване на тортата:

Сложете първия блат върху подложка за торта или поднос. Стегнете го с ринга – той ще ви служи като скеле за  тортата. Намажете с тънък пласт от крема. Поръсете с малко от печените, смлени орехи, след това шахматно на места поставете със супена лъжица от сладкото от боровинки и леко го размажете. Не слагайте прекалено много.

Покрийте с втория блат. Отново намажете с крем, поръсете с орехи и покапете сладко. По същия начин и в тази хронология довършете останалите редове от тортата. Завършете само с крем. Запазете малко за измазване отстрани. Приберете тортата за 2 часа да стегне в хладилник, след това внимателно прекарайте нож, по ръба на ринга и го отстранете.
Намажете тортата с лек пласт крем отстрани. Поръсете обилно с орехи отгоре и по борда. Леко притиснете с ръце да полепнат. Приберете отново в хладилник за няколко часа, а най-добре за едно денонощие.

Френска селска торта

Да ви е сладко!

И се обичайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: