четвъртък, 7 януари 2016 г.

"Улични" мекици

"Улични" мекици в домашни условия :)
Заглавието слагам в кавички, защото не звучи добре, но какво да се прави - навсякъде рецептата така е изписана. В тази връзка - не е моя рецепта, има я на много места в интернет. Аз ще споделя как се получи при мен.
Като каза един приятел - искам, та искам мекици, като тия, дето ги продават. Ха, де! Но рецептата се намери, автентична, както се оказа. Получава се. Аз лично предпочитам или тесто с прясно мляко, или такова с кисело, но - "по вкус и по цвет, товарищи нет". :)

Ето и рецептата:

4 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица суха мая
2,5 чаши топла вода

Както може да се забележи - в сравнение със стандартното тесто, тук имаме повече вода, повече захар и повече мая. Е, съвсем логично е - маята се развива стремглаво, образува повече мехурчета и резултатът е налице.

Ето как се процедира:

В голяма купа, за предпочитане стъклена, смесвате сухите съставки, като сте пресяли брашното през сито. Правите кладенче и изсипвате водата, после бъркате до получаване на каша. Покрийте с полиетиленово фолио, намазано с растителна мазнина. Аз оставих половин час на стайна температура и тогава го сложих в хладилника. Т.е. идеята е тази - слагате в хладилник за една нощ или за един ден - зависи кога ще искате да ядете мекиците. През това време тестото шупва, увеличава обема си 2-3 до 4 пъти, зависи кой как го вижда на окомер и значи е готово. Вадите го, НЕ го месите, не го пипате. Наливате си в купичка олио, от което ще си мажете ръцете. В дълбок съд, най-добре големичка тенджера, наливате повече олио (растителна мазнина, каквато предпочитате, но да не е зехтин, че дава много тежък вкус) - колко да е повече - на дъното да е 1 - 1,5 сантиметра. Загрявате мазнината, а от тестото взимате малки топки (колкото пинг-понг) тесто и раздърпвате на тънко, като в средата може дори да се скъса, а в края може да е половин - един сантиметър дебело тестото. Пускате в мазнината и не се бавите много, а бързо обръщате от другата страна - за около 3 минути общо едната мекица е готова. Редите ги върху кухненска хартия да се отцеди мазнината. Сега, така с олиото, стават меки. Ако искате да са хрупкави, съветвам в мазнината да добавите кубче масло - около 30 грама, но внимавайте да не почне да пуши, като се нагрее много.

Според мен не е задължително тестото да стои в хладилник, стига да имате 1 час да го изчакате на стайна температура да се развие.

Да ви е сладко! :)

P. S. Приятелят така и не яде мекици. Несериозна работа... Сега да си ги прави сам! :D

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: