За плънката:
5 по-големи яйца (L размер)
300 г меко сирене (обичайно аз взимам "Елена")
2/3 кофичка кисело мляко - изберете някое с традиционен български вкус - не много гъсто и да е леко кисело - така ще сте сигурни, че ще реагира на содата; по-гъстите и "мазни" млека ги оставете за сутрините, в които закусвате здравословно :)
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1 супена лъжица олио
100 г масло (това е половината на най-малкото пакетче)
Съвети:
Намажете леко и цялата тава за печене с олио.
При разбиването на плънката - съветвам да следвате последователността: разбивате яйцата леко, прибавяте натрошеното сирене и лъжицата олио и разбърквате добре. След това към млякото добавяте содата, разбивате добре с вилица, да шупне и тогава го добавяте при яйцата и сиренето. Сега вече плънката е готова за разстилане по корите.
Корите избягвайте да ги изпъвате много, по-добре е да ги диплите. Плънката поставяйте неравномерно, като разстилате леко на места, оставяйте и непокрити места по корите, като на следващите нива гледайте да я разположите шахматно - т.е. там сложете плънка над местата, където отдолу няма.
Маслото поставям през две кори като го режа на малки бучки от около 1х1 см и ги разпределям през 7-8 см по цялата кора. Гледам да слагам маслото там, където не съм сложила плънка. Последно слагам масло под последната кора, но не и върху нея. Това е за в случай, че се изкушавате да печете на силен реотан и позачервите повече баницата - ако маслото е най-отгоре, ще загори.
Опитайте да слагате равномерно плънка и в краищата на баницата, обикновено там ни убягва. :)
Най-горе загънете добре корите и ги намажете вече равномерно с плънка - да стане хубав слой, но не много дебел - нямаме нужда от омлет най-горе.
Като сте наредили баницата до средата, включете фурната да загрява на 180 градуса.
Баницата поставете по-ниско във фурната и печете първите 10 минути без вентилатор. После го включете, но си наблюдавайте баницата - ако започне рано да се зачервява, метнете отгоре й алуминиево фолио - не го пристягайте и изобщо внимавайте - тавата е гореща, просто леко го загънете, колкото да не го отвее вентилаторът. Така. Значи, след първите 10 минути ви трябват още 30 минути. Сега свалете фолиото и оставете открита да се пече на вентилатора и я наблюдавайте - да се надигне и да порозовее и е готова. Ако ви се е получила по-дебела, след първите 10 минути печете на 160 градуса и увеличете печенето с още 10 минути.
Може да направите баницата и вита, само гледайте да си разпределите плънката така, че да ви стигне.
Наслука и да ви е вкусно! :)
Благодарности на Крисо Кирилов за снимката |
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Вашият коментар: