петък, 8 януари 2016 г.

Питка с брашно от просо

Отново рецепта, в която спазвам съветите на диетолога. Това е втората и последна зърнена култура, която в момента ми е позволил да консумирам, другата е оризът. 


Тази питка е всъщност нещо като солен кейк. Много ми се искаше, а и опитах, да направя питка само с вода и сода, но това, което се получава, се рони. Както и очаквах.

Досега просото не ми е било любима култура, но се наложи да го опозная и да намеря начин да си го приготвям. Става и на каша - много е лесно - само за 10 минути и може да му добавите каквото желаете - подправки, масло, зеленчуци, сирене. Хапвате я топла и сте щастливи.



А сега питката:

2 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
2 супени лъжици растителна мазнина (ползвах от гроздови семки)
2 супени лъжици смлени семена (готова смес или си смелете тиквено семе)
1,5 чаена чаша брашно от просо
200 г. обезсолено сирене
1 кафена лъжичка левурда (или друго подправка)
2 супени лъжици белен слънчоглед за поръсване



Подгответе сместа, както се процедира за кекс. Разбивате яйцата до хомогенност (не ви трябва обем, просто да се разбият). Добавете с разбъркване растителната мазнина. Млякото разбийте със содата, докато шупне и го прибавете към другите течни съставки. След това добавете сиренето, брашното и смлените семена - да се получи гъстота на кексова смес. Накрая сложете и подправките. Изсипете в малка тавичка D 25 - 28 см, покрита с хартия за печене. Фурната е добре да е загрята предварително на 190 градуса. Печете около 15 минути на тази температура. Хапнете си я топла или до няколко часа. Ако случайно ви остане - завийте в полиетиленово фолио и сложете в хладилника - още два дни може да запази вкусовете си.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: