петък, 7 септември 2018 г.

Как да си направим палачинки - лесни стъпки

Палачинки
Публикувам тази рецепта в помощ на всички, които досега не са опитвали да правят палачинки, както и на тези, които срещат трудности. Да, понякога не се получава.

Рецептата е с малко количество - получават се 3-4 палачинки, в зависимост от големината на тигана.

Необходими продукти:

1 яйце
100 мл мляко (краве, бадемово, кокосово, соево или пък вода) = половин чаша за вода
1 щипка сол (щипка = количество, захванато между палеца и показалеца)
3 пълни супени лъжици брашно (по избор) = малка чаша за кафе
1 супена лъжица растителна мазнина (олио или друго) за сместа.
По желание може да добавите чаена лъжичка смляно ленено семе или трици.
Олио или друга мазнина за намазване на тигана.

Смесете продуктите в изброената последователност:

Поставете яйцето в дълбока купа и разбийте, докато получите еднородна смес - около 30 секунди са достатъчни.
Поставете яйцето в купата
Така изглежда яйцето след разбиването
Налейте 100 мл течност (мляко, вода) в подходящ съд. Количеството е равно на половин чаша за вода или в случая е голяма чаша за кафе.
Чаша с бадемово мляко
Излейте го при яйцето и разбъркайте няколко пъти. Добавете и щипка сол за вкус.
Към яйцето е добавено млякото
С лъжица загребвайте брашно и го изсипвайте към сместа. След като добавите всяка лъжица, разбърквайте, докато течността поеме брашното. Може да използвате всякакво брашно - пшенично, от лимец, ръж, елда, царевица, нахут. Имайте предвид, че ако използвате брашна от елда, царевица, просо или нахут, поради липсата на глутен, палачинките може да са по-ронливи - това може да компенсирате, като дабавите още едно яйце.
Брашното се добавя постепенно - лъжица по лъжица
След като сте добавили 3-те лъжици брашно и сте разбъркали сместа, прибавете и 1 лъжица растителна мазнина - олио, мазнина от гроздови семена или подобна, зехтин не препоръчвам, заради по-силния вкус.
Добавяме малко мазнина към палачинковата смес
Разбъркайте отново няколко пъти, докато сместа се хомогенизира. Ако желаете, добавете чаена лъжица семена - например смляно ленено семе. Също така, ако разполагате с време, оставете сместа в покой за половин час, преди да започнете да правите палачинките - в това време ще започнат ензимни процеси, които ще направят сместа по-вкусна.

Включете котлона на максимална степен и поставете тигана върху него. Тъй като палачинките са тънки и се изпичат бързо, те се правят на висока температура, но в зависимост от силата на вашия котлон, може после да се наложи да намалите нагряването. Това ще прецените след като обърнете първата палачинка и видите дали не е прегоряла.

Така, поставили сте тигана - сложете мазнина, около чаена лъжица, и я разнесете по дъното с намачкана салфетка. Внимавайте на кожата ви да не попадне капка загрята мазнина. Изчакайте тиганът да се загрее - ще познаете по това, че капчиците мазнина по дъното стават по-обемни. Би следвало да е за 1-2 минути.

Не допускайте мазнината да започне да пуши. Ако това се случи, махнете тигана, сложете го на огнеупорна плоскост - плот, мозайка, теракотени плочки, но далече от вода! Изчакайте да изстине и забършете мазнината със салфетка - тя вече е прегоряла и не ви трябва. Нанесете ново количество мазнина, разнесете го по дъното и повторно поставете тигана на котлона, като този път не чакайте толкова много.




Щом тиганът е готов, излейте от сместа в него - първоначално по-малко количество и вижте каква част от дъното ще покрие. Идеята е да имате около 2-3 мм дебело покритие.


Във видеото може да видите процеса на печене на палачинки.


Изчакайте от течна, сместа в тигана да стане суха и обърнете палачинката.

Ако предпочитате палачинката да е по-препечена, може да я обърнете отново. Имайте предвид, че печенето от обратната страна на палачинката изисква значително по-малко време, затова обърнете по-рано и ако е необходимо - повторете.


В малък тиган от тази смес стават 4 палачинки.

Ако по тази рецепта палачинките са малко сухи за вашия вкус, следващия път направете сместа с две яйца.

Успех и приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: