четвъртък, 6 юли 2017 г.

Баница тип лазаня – с тиквичка, чушка и спанак

Баница със спанак, тиквичка и чушка

Тази баница се получи от само себе си една лятна вечер. Много ми се ядеше баница, но исках да е по-лека. Реших да експериментирам. Сметнах, че тиквичка и чушка ще са добра комбинация - нещо като лазаня, нещо като миш-маш. Не исках и да използвам само сирене, защото то също би било тежко за летния ден. И накрая, заради прекалената лекота на плънката, реших да поръся с пармезан. Това беше ключово! Също и солта отгоре. Пробвайте! :)



ПРОДУКТИ:

8 кори от правоъгълните, точени в мандри
6 големи яйца
1 кофичка кисело мляко
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
200 г безсолна кашкавалена извара
200 г твърдо солено сирене, за предпочитане козе
2 лъжици растителна мазнина за плънката
1 лъжица растителна мазнина за намазване на тавата
50 грама краве масло
2 супени лъжици настърган пармезан
2 шепи бейби спанак (или половин пакет)
1 зелена чушка Сиврия или Калифорния (да не е от тъмно зелените, защото са с много дебели ципи)
1 средно голяма тиквичка

Приготвяне на плънката:

Яйцата се разбъркват добре, прибавят се изварата и натрошеното сирене, растителната мазнина и отново се разбърква добре. Киселото мляко се разбърква със содата до кипване и се добавя при разбъркване към яйчната смес. Прибавят се и нарязаните на ситно зеленчуци, аз ги рязах на кубчета по 3-4 мм.

Редене:

Включва се фурната да загрее и в това време се реди баницата. Тавата се намазва с 1 лъжица течна мазнина. Редят се листовете кори за баница, като се гледа да са по-нагънати, освен това, може да се късат на неправилни парчета, които да се редят едно до друго с леко припокриване – така се получава повече обем при печене, заради свободата, която се дава на горещия въздух. Плънката се сипва неравномерно с лъжица, като тук-там остават и празни места. През ред между корите шахматно се поставят малко парченца краве масло, като се гледа да не са върху местата с плънка. Накрая с последната кора баницата се „повива“, така че да има своеобразен капак. Намазва се с последната част от плънката. Леко се посолява със сол и се наръсва с пармезана.

Забележка: Най-горе не се поставя масло, защото ще прегори.

Печене: 15 минути на 180 градуса с вентилатор. Покрива се с алумиево фолио и се пече вече на 150 градуса с вентилатор за 20 минути. След това се сваля фолиото, включва се на 200 градуса с вентилатор и се пече още 5 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: