четвъртък, 6 юли 2017 г.

Бърза мусака с варени картофи

Бърза мусака с варени картофи

За тази бърза мусака ви е нужен приятел, който да свари картофите, докато вие сте на работа. Това е положението. ;)
Но пък тя е толкова вкусна, че си струва и сами да си ги сварите.
...
Ще питате какво тогава й е бързото. Ами, на мен беленето на сурови картофи ми се вижда безкрайно, после рязане на малки кубчета, а след това идва и не особено краткото им печене в тавата. Така че, бърза си е тази мусака. А варенето на картофите дава поне 30 минути свободно време, в което можете да правите каквото си поискате! :)

Има и друга особеност в тази рецепта - заливката е с прясно мляко, което придава много мекичка и нежна консистенция. Струва си да опитате!

Знаете, че за завирането на картофите са нужни около 10 минути и 50 след това за сваряване. Поне 5 минути да се охладят под течаща студена вода и следва белене около 10 минути. Така че може да започнете съществената част едва след около час и двадесет минути. Хубавото е, че докато се варят картофите, можете да си нарежете лука, морковите, чушката, да настържете домата...

Ако още сте любопитни, да ви кажа съставките:

1 кг картофи, за предпочитане с тънка ципа
400 г едро смляна кайма
1 средно голяма глава стар лук
2 моркова
½ чушка пиперка (цвят по желание)
1 средно голям домат
1 ч л млян черен пипер
2 ч л сушена чубрица
4-5 лъжици олио
1 ч л сол
5-6 клонки пресен магданоз

За заливката:

3 големи яйца
500 мл прясно мляко
4 с л брашно
½ ч л сол

ПРИГОТВЯНЕ

Също докато врат картофите, правите месната плънка. В тиган поставяте олиото, като загрее, добавяте лука и каймата. Внимателно разбърквате, докато каймата придобие светъл цвят, а лукът стане прозрачен. Още преди да са на 100 процента готови, добавете и нарязаните морков и чушка. Бъркайте още няколко минути, докато омекнат и те и отдръпнете тигана настрани. Плънката е готова.

Включете фурната да се загрява на 200 градуса.
Приемаме, че картофите вече са сварени, обелени и нарязани. В тавата за печене изсипете плънката и я разстелете леко, отгоре сложете картофите и ги поръсете със солта, черния пипер и чубрицата. Добавете настъргания домат и ситно нарязания магданоз. Сега разбъркайте добре. Пъхнете във фурната, намалете на 180 градуса и оставете за 8-10 минути да се запече.

В това време пригответе заливката. Разбъркайте първо яйцата, добавете млякото, солта и при непрекъснато бъркане добавете брашното.

След като минат 10-те минути, извадете тавата и залейте внимателно със сместа. Върнете във фурната. Желателно е тавата да е на средното ниво във фурната или малко по-нагоре, защото ни е нужно печене отгоре. Ако прецените, може да допичате и само на горен реотан. Следете печенето. Трябва ни леко порозовяване на заливката. Обичайно отнема около 20 минути, но зависи от всяка фурна.

Честито и ви завиждам, че си я сготвихте! Аз не съм я правила скоро, а трябва. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: