Веган сладкиш с тиква, без животински продукти и без захар |
Е, получи се!
1 чаена чаша бяло брашно
1 чаена чаша пълнозърнесто брашно от лимец
1 чаена чаша брашно от нахут
1 бакпулвер
1 щипка хималайска сол
1 чаена чаша вода с 1 чаена лъжичка сода и 1 чаена лъжичка лимонена киселина
2/3 чаша олио
8 супени лъжици петмез (или 5 с.л. мед)
5 супени лъжици мед
1/2 пакетче канела
5 сушени кайсии
1 шайба сушен ананас
40 грама дребни жълти стафиди
50 грама сурови орехови ядки
1/2 голяма зелена ябълка с кората, настъргана
2 чаени чаши настъргана тиква "Цигулка"
Важно е половин-един час по-рано да накиснем във вода сушените плодове. Орехите не се накисват, но ако използвате сурови бадеми или лешници - накиснете и тях. От ядките трябва да изчезнат ензимните инхибитори, а от плодовете - да се освободим от парафините и консервантите, с които са покрити.
Вземете голяма купа, в която ще съберете всичко накрая. Започнете с брашната, като ги пресявате през сито или цедка. Целим да разделим залепналите частици брашно, ето защо, това, което остане накрая в ситото от пълнозърнестото брашно, също го добавяме към пресетите брашна, а не го изхвърляме. Добавяме бакпулвера и щипката сол и размесваме с помощта на вилица.
Вадим накиснатите сушени плодове и ядки, отцеждаме ги и ги подсушаваме с кухненска хартия. След това ги нарязваме с нож на ситни парченца по 3-4 милиметра (най-добре с големия нож за зеленчуци). Добавяме ги в сместа от брашна и разбъркваме. Това също е важно, за да се обвият те първо със слой брашно, който да ги изолира.
В чаша вода добавяме лъжичката сода и лъжичката лимонена киселина и ги разбъркваме. Кипналата смес (може да ползвате и бутилирана сода) изливаме към брашната и бъркаме. Добавяме олиото, а после и настърганите ябълка и тиква, канелата. Остава да добавим петмеза и меда. Петмезът добавих, защото го бях купила от любопитство и вече беше време да го опитам. Знам, че го използват в арабските страни, смесен с тахан. Това бил техният заместител на меда. Иначе е продукт, добит от грозде или други плодове, като сокът е сгъстен, без добавка на захар.
Така, вече имаме кексовата смес. Взимаме една по-голяма тава, моята беше продълговата. Намазваме леко с ръка с малко зехтин или олио. Поръсваме леко с брашно и с поклащане го разнасяме по всички краища. Добре е да покриете всички места. Онова брашно, което е излишно и остава по дъното на тавата, го отстранете - или го добавете към кексовата смес, или го хвърлете. Няма смисъл да остава в тавата, вкусът няма да е добър.
Имайте предвид, че тази смес излиза в по-голямо количество от обикновените кексове, затова вземете малко по-голяма тава. Не е добре плънката да е по-дебела от 3,5 см, защото ще е трудно да я изпечете.
Тавата поставяме на 10 см от долното ниво на фурната. Печем на 160 градуса. Отнема около 40 минути. Проверяваме готовността с клечка за зъби.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Вашият коментар: