сряда, 11 март 2015 г.

Лаврак в тесто

Лаврак в тесто
Рецепта за ценители! Любимата на моя син. Трябва си обаче нагласа преди да я почнете - отделете си време и се уверете, че сте спокойни, аха да постигнете дзен!

Тестото, което се получава е достатъчно, за да се повият 3 - 4 средно големи лаврака. Зависи и колко тънко ще разточите, но гледайте да е тънко, за да е вкусно. Ако пък ви остане тесто, завъртете няколко банички със сирене.


ПРОДУКТИ:
3 броя лаврак
200-250 г брашно
1-2 яйца
сол, оцет, зехтин, мащерка, девисил, черен пипер


РИБАТА
Рибата (почистена) я осоляваме като слагаме толкова сол, колкото вкусът да е добър. Не прекаляваме. Оставяме така поне 4 часа (до 24 часа максимум) в хладилник.

ТЕСТОТО
Взимаме голяма чаена чаша бяло брашно, което пресяваме на плота, правим кладенче. Разбиваме с вилица едно яйце. В кладенчето на брашното слагаме равна чаена лъжичка сол, изливаме 70 мл вода (около 1 кафена чаша), 1 супена лъжица оцет, 2/3 от яйцето и 1 супена лъжица зехтин.
(Вместо да се добавя вода, може да се използва още едно яйце.)
Започваме замесването, като сваляме по малко от брашното към водата с въртеливи движения и по този начин в средата оформяме каша. Продължаваме и постепенно течната смес поема брашното. Оформяме тесто, което трябва да е по-скоро твърдо. Затова, ако е нужно добавяме още брашно. Оставяме го да си почине поне 30 минути, по-добре в хладилник, завито с фолио.


ПОДПРАВКИТЕ
В това време в хаванче слагаме подправки: по 1 супена лъжица мащерка и девисил и 1 чаена лъжичка черен пипер. Стриваме ги в хаванчето. Прехвърляме ги в малка купа или в чаша и ги заливаме с 3 супени лъжици зехтин. Разбъркваме.

ПРИГОТВЯНЕТО
Делим тестото на топки, които разточваме на тънки кори. Това тесто може да се свива, затова по-лесно се разточва, ако плотът, а и горната страна на всяка кора се намазват лесо с ръка със зехтин. Когато е готова, поставяме рибата, която сме намазали отвътре и отвън със зехтина с подправките. Нарязваме тестото отстрани на ленти, които преплитаме. Като видим, че са по-дълги, ги изрязваме до нужното. Не е добре да трупаме тесто в няколко пласта - ще се изпече трудно, а и ще се получи по-дебела кора, която няма да е вкусна. Намазваме с останалото яйце.


ПЕЧЕНЕТО
Печем във фурна на 180 градуса за 20 минути. Следим печенето и ако повърхността се зачерви рано, покриваме отгоре с алуминиево фолио или намаляваме температурата на 170 градуса.

РЕЗУЛТАТЪТ
Готовият лаврак

Лавракът в тесто - крехък и уханен 


Да ви е сладко, както се казва! :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: