Ще ви представя моята рецепта за малки сочни плодови кексчета, на основата на лимецово и ръжено брашно. Освен, че са направени от брашна с почти никакъв глутен, те са невероятно вкусни, заради парченцата плодове, които меко галят небцето. Също така, те нямат никакви животински продукти и като такива са подходящи по време на пост. Освен, че са в сферата на интересите на всички вегани, разбира се. :)
И така:
1 чаша и половина брашно от лимец
1/2 чаша ръжено брашно
1/2 чаша бяло брашно (може да се замени с типово, пълнозърнесто или ръжено)
1 бакпулвер
2 пълни лъжици захар или някакво сладко, или кленов сироп
около 300 мл вода
1 кафена чаша хубав зехтин
Плодове - накиснати и отцедени, нарязани на ситно:
50 г. сушено помело
5 сушени кайсии
1 шепа ситни стафиди, златни
Една голяма червена (сочна) ябълка - нарязана на ситни кубчета (около 4 мм)
1/2 пакетче канела
Пресяваме брашната и добавяме канелата и бакпулвера. Към брашното изсипваме нарязаните плодове и разбъркваме. Оформяме кладенче в средата на брашнената смес (която е в дълбока купа). Наливаме половината от водата с бъркане, после изливаме зехтина, разбъркваме и накрая наливаме останалата вода, като следим консистенцията - трябва да се получи кексово тесто, не много рядко. Взимаме малки формички за кекс, намазваме ги леко със салфетка, потопена в малко растителна мазнина. Пълним формичките, даже ги препълваме. Печем на 170 градуса около 45 минути.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Вашият коментар: