Солен кейк с моркови и зелени маслини |
Напоследък правя
различни опити да съчетая полезното с
приятното и се радвам на успех. Успех,
който смятам е резултат от доброто ми
намерение и подхода ми с любов – да
отдадеш част от душата си на храната,
която приготвяш за теб и близките!
Какво ви трябва:
500 г. смес от брашна,
различни от бялото (аз ползвах смес от
следните брашна: лимец, нахут, ръж, малко
типово) и даже най-добре без пшенично
1 бакпулвер
1 чаена лъжичка прясно
стрит кимион
1 шепа сурово тиквено
семе
1 чаена чаша настъргани
моркови
2/3 чаена чаша нарязани
зелени маслини (леко обезсолени)
1 чаена чаша вода
1 кафена чаша (моята е
80 мл) зехтин
Смесете продуктите в
последователността на изписването им.
Ако тестото е много гъсто, долейте малко
вода. Трябва да е гъсто кексово тесто,
но не твърдо и без да са останали буци
от брашното.
Сложете в тава и печете около 30 минути на 170 градуса. Времето
за печене зависи от тавичката ви, от
фурната, както и от дебелината на слоя
на тестото.
Аз пекох в голяма
правоъгълна тава, покрита с хартия за
печене. Разнесох грубо с лъжица, като
дори са старах да не е добре заравнено
- това щеше да ми гарантира приятна
коричка отгоре и отстрани. Все пак, старайте се дебелината навсякъде да е еднаква, за да не прегарят тънките участъци.
Забележка:
Не купувам маслини без
костилки, защото те имат огромна
повърхност, която контактува с маринатата
и стават супер солени, а на нас това не
ни трябва. Правила съм и с такива и затова
го подчертавам – много солените маслини
си остават много солени и в готовия
продукт. Затова аз купувам цели, накисвам
ги за няколко часа във вода, като 2-3 пъти
сменям водата и след това с един малък,
удобен нож, си ги нарязвам на малки
парченца.
Тиквеното семе също го
накисвам около половин час – хем го
измивам, хем омеква и после е много
приятно на вкус в солената ми питка-кейк.
Пшенични брашна не
използвам, защото на мен леко ми тежат.
Говоря като усещане. Разбира се бих
могла да се защитя и с научните тези, че
в тях има глутен, който е като дъвка
(правили сме опити в института - буквално
си е така), както и с това, че предизвикват
интензивно отделяне на инсулин, което
също не е хубаво. Та, ако и вие сте „еко“,
правете си сладкиши и пити с други
брашна. Аз се влюбих в брашното от нахут
и го ползвам „на всяка манджа – мерудия“.
:)
Желая ви настроение
при приготвянето и апетит в яденето! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Вашият коментар: