Баница с праз, гъби, маслини, праз (снимка: Крисо Кирилов) |
Пакет кори - тези са фини,
300 г кралска печурка,
300 - 400 г праз лук,
200 г бланширан спанак (потапя се за 2 минути в подсолена вряща вода), но може и суров,
50 г зелени маслини (обезсолени във вода за един час - ако са с костилки, няма да се обезсолят - може и такива да ползвате, но трябва да внимавате колко сол слагате после).
Подправки: смлян кориандър - 1 чаена лъжичка и една по-голяма щипка естрагон, 1 ч.л. хималайска сол.
Съставките, нарязани на ситно, се задушават с олио (5 -6 супени лъжици) - около 5 - 7 минути - да не е много водно, но все пак да има течност в тигана - тя после овкусява корите.
За намазване на тавата - отново олио. Корите се взимат по две, плънката се разнася равномерно по цялата кора, навиват се и се редят в тавата. Добре е накрая да остане плънка и за отгоре - към нея се добавя още лъжица олио.
Ами, пече се после, да порозовее.
Забележки: Ако не ви се занимава да бланширате спанака, може нарязан на ситно, да го сложите да се задушава с другите неща. Като задушавате плънката, първо се слага празът, след минута - две се добавят и гъбите, като се посготвят и те, тогава се добавят маслините и подправките. Пънчетата на гъбите не ги използвам, според мен са сухи. ...
Да ви е сладко! :)
Благодарности на Крисо Кирилов за снимката |
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Вашият коментар: