Кроасани |
Повечето рецепти, на които попаднах,...
...бяха с доста голямо количество захар. Първият път, когато правих кроасани, намалих количеството й наполовина, но въпреки това станаха сладки на вкус, което аз не харесвам. Така че в моята рецепта захарта е силно занижена.
В някои рецепти ще видите да се слагат и яйца в тестото, докато в други не се използва прясно мляко, а само вода. Е, въпрос на проба-тестване-избор. Ето го и моят!
Необходими продукти
7 гр. суха мая
120 мл вода
120 мл прясно мляко
600 гр бяло брашно
1 ч.л. сол
50 гр захар
35 гр меко масло
325 гр. студено масло
За глазурата:
1 яйце, щипка сол
Смесвам водата и млякото, отделям 2/3 от общото количество и там добавям маята, захарта и 2 супени лъжици брашно за около 10 минути. В останалата 1/3 течности разтварям солта. (Тук също подхождам различно - в повечето рецепти се смесват сухите съставки и към тях се прибавят течностите - това е всичко.)
В голяма купа пресявам брашното и оформям кладенче. Добавям много мекото масло и кашата с разтворената мая, както и последната течност със солта.
Всичко бързо се омесва. Тестото се поставя в купа, покрива се с фолио и се оставя на стайна температура за поне 1 час, но така че да е удвоило обема си.
След това се размесва на плота, връща се в купата и се поставя в хладилника за 1 час. Може и просто да се завие в стреч фолио, но преди това го покрийте с брашно.
Подготвя се маслото – докато е меко се разстила в найлонов плик със закопчаване (или какъвто имате) и се разточва в квадрат или 20х30 см. Слага се в хладилник да се стегне.
След 1 час тестото се изважда и се разточва в правоъгълник с пропорции 3:1, като е около 1 см дебело. По средата се поставя маслото, извадено от плика (ако се наложи пликът се срязва). Двете страни на тестото се прехлупват една върху друга и така маслото е в нещо като джоб. Поръсва се леко с брашно от двете страни, завива се с полиетиленово фолио и се поставя в хладилника за 30 минути.
След изминалото време тестото отново се разточва на правоъгълник, като в началото се натиска поетапно с точилката. Тънкости на техниката може да видите във видеото! Прегъва се, както е описано по-горе. Увива се в стреч фолио и се оставя отново в хладилник за 30 минути.
Процедурата се извършва отново, така че да се извършат (поне) три поредни разточвания и прегъвания. (Аз предпочитам да направя повече прегъвания, за да имам повече слоеве. Най-общо може да се каже, че към края тестото ви трябва да изглежда еднородно и да не се забелязват в него големи парчета масло.) След което се оставя в хладилник за 1 час или (по-добре) за цяла нощ преди да се работи с него.
Бутер тестото се разделя на две части и с всяка се работи поотделно, като втората изчаква реда си в хладилника. Разточва се върху набрашнена повърхност, докато стане с дебелина 3 мм. (Лично аз на сутринта правя още две разточвания и прегъвания и оставям за още половин час в хладилника. И след това разточвам на кора.) Правоъгълникът отново трябва да е с пропорции 3:1. Добре е да бъде 60х20 см и с помощта на остър нож се изрязват триъгълници – ако имате такъв размер на разточената кора, то триъгълниците е добре да са 6. Всъщност зависи колко големи искате да са кроасаните... Може да си ги направите и съвсем ню-ню, колкото по една хапка, а може и със стандартния размер на кифличка. Вие решавате!
Триъгълниците се издърпват леко, за да се „издължат”, после се навиват на роло, започвайки от основата към върха.
Кроасаните се поставят върху тава, застлана с хартия за печене, на разстояние от около 5 см. един от друг, намазват се с яйце и се оставят да втасат за около 1 ½ до 2 часа. Това може да стане и във фурна, която предварително сте загрели до около 40 градуса, а за да не изсъхват, вътре поставете и тава с малко вода. При това положение втасването ще се ускори и ще е нужен около час за желания резултат.
Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна, като преди това още веднъж се намазват с яйце. Когато се поставят във фурната, температурата се намалява на 180 градуса и се пекат между 10 и 20 минути или до зачервяване. Важно е в първите ви опити да следите изкъсо печенето, защото всичко зависи от конкретната фурна. Имайте предвид, че вентилаторът във фурната, завишава температурата!
Изпечените кроасани |
Изпечените кроасани отвътре са като дантела |
Прекрасната структура на изпечените кроасани |
Просто се топят в устата! Да ви е сладко и на вас! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Вашият коментар: