Оризови сладки с канела |
Той не ми дава да ям и фурми, но за целите на неделните ми кросове от по 20 и повече километра в планината, аз си направих тези сладки. Ако видите д-р Димитров не му казвайте какво съм направила, защото аз още не съм отишла да му призная греха си.
И така - продуктите:
1 кафена чашка ориз
1 супена лъжица оризов грис
1 щипка сол (ако за пръв път чувате за "щипка", избройте 10 кристалчета :) или вземете на върха на кафена лъжичка)
1 белтък
300 мл вода (ако нямате мерителна чаша - това са ви една чаена чаша и една кафена)
8 фурми натурални (от меките)
50 г. сурови бадеми (може и бланширани)
50 г. суров белен слънчоглед
3 супени лъжици сусам
1 чаена лъжичка канела
1 супена лъжица брашно от рожков (не задължително)
1 супена лъжица кокосово масло
Готовата смес за оризовите сладки |
Подготовка - около два часа по-рано:
Слънчогледовите семена ги накиснете за 2 часа, след което ги отцедете и подсушете. Защото това са семена, които се накисват. :) Ако не ви се занимава, поне леко ги запечете на тиган.
Бадемите, ако са ви сурови и небелени, запечете ги и тях за малко - просто да се стоплят, ако ги изпуснете да покафенеят, ще развалят вкуса на сладките.
Фурмите накиснете в топла вода за половин час и после ги обелете и махнете костилките. После ги нарежете на ситно или ги намачкайте с вилица.
Готови да започваме:
В малка тенджера слагате водата да заври, добавяте й щипката сол и измития ориз и го оставяте да поври (на слаб огън) 15 минути. После добавете и оризовия грис и бъркайте непрекъснато. Когато започнат да се образуват кратери и сместа почне да пука, отдръпнете я от котлона, бъркайте още около минута - две. Добавете останалите съставки, като НАКРАЯ последни добавите кокосовото масло и разбития с вилица белтък.
Оформя се мека смес, която после разстелете с лъжица върху хартия за печене - предварително сте я положили на дъното на тавата за печене.
И подредени в тавата |
Това "тесто" се разнася лесно - аз лично дори не си нацапах ръцете да го пипам - изцяло със супена лъжица става. Печете 15 минути на 180 градуса в загрята предварително фурна. Като поизстинат ги отделете от хартията. Малко са меки, затова използвайте метална лопатка (с дървена ще е трудно да ги отделите).
Сигурна съм, че могат да станат добри и като се направи по-сухо тесто - да речем - не накисваме слънчогледа, намалим маслото или дори не слагаме белтък, а пък накрая може да се овалят в оризов грис. Бих експериментирала, но засега съм предоволна от този резултат - невероятна комбинация от вкусове!
Аз го пиша всеки път, но съм убедена - ще ви е сладко! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Вашият коментар: