четвъртък, 7 януари 2016 г.

Оризови сладки


Оризови сладки с канела
Това е една от рецептите, които съобразявам с моя диетолог д-р Даниел Димитров. Много сериозен човек - забрани ми всички въглехидрати, освен ориза и просото и каза: така ще караш няколко месеца, нали искаш да си здрава! Че аз какво да кажа, когато науката говори. Голям гърч. Да не решихте, че мога да ям колкото си искам ориз и просо? Мога само сутрин по една порция - питка, грис, каша - нещо такова, и редувам двете зърнени култури през ден. Долу-горе свикнах.

Той не ми дава да ям и фурми, но за целите на неделните ми кросове от по 20 и повече километра в планината, аз си направих тези сладки. Ако видите д-р Димитров не му казвайте какво съм направила, защото аз още не съм отишла да му призная греха си.


И така - продуктите:

1 кафена чашка ориз
1 супена лъжица оризов грис
1 щипка сол (ако за пръв път чувате за "щипка", избройте 10 кристалчета :) или вземете на върха на кафена лъжичка)
1 белтък
300 мл вода (ако нямате мерителна чаша - това са ви една чаена чаша и една кафена)
8 фурми натурални (от меките)
50 г. сурови бадеми (може и бланширани)
50 г. суров белен слънчоглед
3 супени лъжици сусам
1 чаена лъжичка канела
1 супена лъжица брашно от рожков (не задължително) 
1 супена лъжица кокосово масло


Готовата смес за оризовите сладки

Подготовка - около два часа по-рано:
Слънчогледовите семена ги накиснете за 2 часа, след което ги отцедете и подсушете. Защото това са семена, които се накисват. :) Ако не ви се занимава, поне леко ги запечете на тиган.
Бадемите, ако са ви сурови и небелени, запечете ги и тях за малко - просто да се стоплят, ако ги изпуснете да покафенеят, ще развалят вкуса на сладките.
Фурмите накиснете в топла вода за половин час и после ги обелете и махнете костилките. После ги нарежете на ситно или ги намачкайте с вилица.

Готови да започваме:

В малка тенджера слагате водата да заври, добавяте й щипката сол и измития ориз и го оставяте да поври (на слаб огън) 15 минути. После добавете и оризовия грис и бъркайте непрекъснато. Когато започнат да се образуват кратери и сместа почне да пука, отдръпнете я от котлона, бъркайте още около минута - две. Добавете останалите съставки, като НАКРАЯ последни добавите кокосовото масло и разбития с вилица белтък.
Оформя се мека смес, която после разстелете с лъжица върху хартия за печене - предварително сте я положили на дъното на тавата за печене.
И подредени в тавата

Това "тесто" се разнася лесно - аз лично дори не си нацапах ръцете да го пипам - изцяло със супена лъжица става. Печете 15 минути на 180 градуса в загрята предварително фурна. Като поизстинат ги отделете от хартията. Малко са меки, затова използвайте метална лопатка (с дървена ще е трудно да ги отделите).
Сигурна съм, че могат да станат добри и като се направи по-сухо тесто - да речем - не накисваме слънчогледа, намалим маслото или дори не слагаме белтък, а пък накрая може да се овалят в оризов грис. Бих експериментирала, но засега съм предоволна от този резултат - невероятна комбинация от вкусове!

Аз го пиша всеки път, но съм убедена - ще ви е сладко! :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: