Тиквеник |
Ще са ви нужни пакет кори. Вие решете какви - фини или пък не. Може да са от по-плътните, аз лично предпочитам такива. Ако използвате фини кори, слагайте ги по две наведнъж.
Продуктите:
500-600 г тиква, настъргана
50 мл (и кафена чаша) растителна мазнина
1 с.л. растителна мазнина за тавата
100 г орехи, счукани
2 ч.л. канела
100 г. (половин чаена чаша) захар
Тиквата е добре да е от сорта "Цигулка". Нея ще я "задушим" в дълбок тиган или пък тенджера. Казвам дълбок не за друго, а за да може да се събере и да бъркате спокойно, без да ви изпада отстрани. Изливате 50 мл олио в тигана, оставяте леко да загрее и изсипвате настърганата тиква. Не трябва да се пържи, затова, ако искате да сте сигурни, сложете тиквата още в началото. На слаб огън разбърквайте, докато омекне. Свалете от огъня, оставете да се охлади за 10-15 минути и добавете захарта, орехите и канелата, разбъркайте. Сместа може да поставите в дълбока купа, за да ви е удобно за работа после. Заради захарта, ще се отдели сок. Или периодично разбърквайте, за да го разпределяте равномерно по корите, или го оставете за накрая и залейте отгоре, преди да сложите във фурната.
Намажете тавата с растителна мазнина. Всяка кора (или двойна фина) разгънете и разстелете от сместа по цялото й протежение. Не прекалявайте, но и не я оставяйте много суха. Навийте я на руло и я поставете в тавата. Така наредете всички кори. Добре е да са ви останали 3-4 супени лъжици от плънката, която разстелете най-отгоре върху вече наредените кори.
Печете в загрята фурна на 190 градуса до порозовяване. Извадете и оставете за около половин час да се охлади малко. След това я поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Вашият коментар: